Uw mechanische horloge

In uw prijsopgave maakt u misschien kennis met termen als “slijtage in tappen”, “droge olie”, “lage amplitude” en “full service”. Maar wat houd dat allemaal in?

Uw mechanische horloge wordt aangedreven door een opwindveer die dagelijks handmatig moet worden opgewonden of door uw polsbeweging tijdens het dragen weer veerspanning opgebouwd.Als u uw horloge dagelijks handmatig moet worden opgewonden dan spreken we van een “handopwinder” bouwt uw horloge veerspanning op tijdens het dragen dan spreken we over een automaat horloge.

Er zijn veel verschillende typen mechanische uurwerken, al deze uurwerken werken in de basis hetzelfde en worden aangedreven door een opwindveer welke opgewonden zit in een veertrommel/veerton.

De veerton zal zijn veerspanning afgeven aan een aantal tandwielen die aaneengeschakeld zitten aan de veerton,  om dit op een controleerbare manier te laten verlopen word aan het einde een “anker”, “ankerrad” en “balans” geplaatst om de veerspanning gecontroleerd te laten verlopen, dit word wel het ¨echappement ¨ genoemd. Doordat de balans links en rechtsdraaiende schommelingen maakt wordt het anker verschoven en kan het ankerrad gecontroleerd draaien, waardoor met de juiste afstelling een accurate tijdmeting kan plaatsvinden.

De mate van uitzwaaien van de balans noemen we de Amplitude, een gezonde amplitude zegt veel over de staat van het uurwerk en de aanwezige oliën.

Een amplitude tussen de 260 en 300 is een gezonde amplitude.